Гідролізовані рослинні білки (ГРБ) є натуральними підсилювачами смаку гастрономічних продуктів. Компанія “Оркла” виробляє ГРБ у рідкій, пастоподібній та порошковій формах. ГРБ виготовляються з сої, пшениці, кукурудзи, ріпаку, рису або суміші цих продуктів.
ГРБ зазвичай використовують при виробництві супів, соусів, консервів, підлив, приправ, снеків, м’ясних, рибних та вегетаріанських продуктів.
Для надання гармонійного смаку та аромату м’ясних та рибних продуктів в усьому світі найбільш широко використовують технологічні ароматизатори – це продукт, що виникає в ході контрольованої термічної обробки суміші інгредієнтів, що не обов’язково мають власні смако-ароматичні властивості, але містять амінний азот і суміш цукрів, що редукують. В якості джерела амінного азоту зазвичай використовують гідролізовані рослинні білки і дріжджові екстракти. Смако-ароматичні речовини за таких умов утворюються в ході реакції Маяра.
У результаті реакції виникають смако-ароматичні речовини, які також часто мають характерне коричневе забарвлення. Технологічні ароматизатори утворюються в результаті тих самих прийомів та процесів, що застосовуються при звичайному приготуванні їжі. Технологічні ароматизатори мають баланс верхніх та нижніх нот характерний для природних харчових продуктів.