Екстракти спецій та ароматичні екстракти – популярні інгредієнти, які активно використовують у виробництві різноманітних продуктів харчування, косметики, фармацевтичних препаратів та БАДів.
Найбільшим попитом в харчовій промисловості користуються екстракти спецій.
Зазвичай їх використовують у вигляді олеорезинів – це екстракти рослинного походження, які містять в собі розчинені у жирах речовини.
Процес отримання олеорезинів може відрізнятися залежно від особливостей рослинного сировини, але основними етапами є холодне або гаряче пресування та екстракція органічними розчинниками. Після екстракції розчинники випаровують в результаті залишаться олеорезини до складу яких входять ефірні олії – леткі сполуки, що забезпечують запах і смоли, що в основному дають смак. Деякі рослини не мають в своєму складі смол, наприклад часник і цибуля, тому з них можна отримати тільки ефірні олії
Після отримання олеорезину може проводитися додаткова обробка, така як фільтрація, конденсація, фракціонування, стандартизація (розведення або концентрування), щоб отримати чистий продукт із зазначеними властивостями і певними співвідношеннями часток ефірних олій і смол.
Ефірні олії зазвичай отримують методом парової дистиляції.
Для використання ефірних олій і олеорезинів в продуктах на водній основі з них роблять емульсії шляхом гомогенізації або доводять до водорозчинного стану шляхом додавання емульгаторів.
Для застосування у порошкових приправах екстракти перетворюють в порошки, з застосуванням методу мікроінкапсуляції для найкращого збереження ароматичних сполук від вивітрювання і окислення.
Розподіляють наступні види найпопулярніших екстрактів спецій:
Пекучі | Пікантні | Середземноморські трави | |
Чорний перець
Червоний перець Часник Цибуля Імбир Гірчиця Піменто
|
Духмяний перець
Мускат Мацис Кардамон Кориця Гвоздика Кумін Шафран
|
Аніс
Базилік Лавр Бергамот Кмин Селера Коріандр Кріп Петрушка Чабрець |
Фенхель
Орегано Майоран Орегано Розмарин М’ята Шавлія Тім’ян Зелена цибуля Естрагон |
Серед найпопулярніших в світі смакових та ароматичних екстрактів слід згадати екстракти чаю, кави, кори дуба, а також солодкі смаки цитрусові олії (апельсин, лимон, лайм, мандарин), екстракт ванілі.
Наша компанія може запропонувати всі вищезгадані екстракти і надати консультації по їх застосуванню.